24 Temmuz 2015 Cuma

Kötü Hafızanın Sorumluları


 1. Kötü hafızanın birinci sorumlusu, dikkatsizliktir. Düşüncesini yoğunlaştırabilen kişi, konuya konsantre olabilir. Dikkat edilmeden dinlenen bilgiler kuma yazılmış gibidir; hemen silinir. 
2. Kötü hafızanın ikinci sorumlusu, özgüven azlığıdır. İnsan beyninde biyolojik bir saat vardır. Eğer o saate bilerek ve irade ederek sabah 07.00’de kalkacağınızı söylerseniz; öyle programlamış olursunuz. Sabah 07.00’de kolayca kalkarsınız. Kolumuzdaki saate güvendiğimiz kadar hafızamıza da güvenirsek, bizi yanıltmaz. 
3. Kötü hafızanın üçüncü sorumlusu, önem vermemektir. Unutulan bilgiler Örnek vermek gerekirse, araba, kuş, mavi, lale kelimelerini aklınızda tutmak istiyorsanız bunları doğrudan ezberlerseniz aklınızda kalmayabilir. “Mavi arabanın üzerindeki kuşun, ağzında lale var.” şeklinde ezberlerseniz bunu unutmanız zorlaşır. 
5. Kötü hafızanın bir nedeni de duygusal boyutun ihmal edilmesidir. Bir tiyatro sanatçısı rolünü öğrenirken heyecanları da tekrar eder, böylece rolünü tam olarak uygular. Kelimeler ve heyecan beraber öğrenilirse kolay unutulmaz. Merak dürtüsü duygusal gücü arttırır. Bunun için “Merak, ilmin hocasıdır.” denilmiştir. 
6. Kesinlikle unutmamanız gereken bilgileri not edin. Bundan 1400 yıl önce Hz. Peygamber unutmamak için “Sağ elinizden yardım isteyin.” demişti. Aldığınız notları zaman zaman tekrar ederseniz bilgiler kalıcı hafızanıza işlenir. 
7. Kötü hafızanın önemli bir sebebi de bilgilerin kullanılmamasıdır. Zihinsel uyarıcıların çok olduğu, bilgilerin tekrar edildiği bir beyinde unutkanlık olmaz. İnsan beyni “kullan ya da kaybet” kuralı ile çalışır. 
  İnsan beyninde kalıcı hafızaya yazılan hiçbir bilgi silinmez. Çünkü bilgiler, protein şifreleri olarak yazılır. Beyin ameliyatı esnasında bilinci yarı açık hastanın beyin kabuğu elektrikle uyarıldığında, hasta çeşitli bilgileri anlatmaya başlar. Yaşadığı doğum sancısını, bildiği şiirleri okuyabilir.
 Demek ki hafıza özel bir biyonik cihazdır. İyi kullanırsak onu iyi bilgilerle doldurabiliriz.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...