25 Ağustos 2015 Salı

Değişim Kaçınılmazdır

 Kel kartallar tüm kuşlar arasında en uzun ömre sahip kartal türüdür. Bir insan kadar uzun yaşayabilirler. Çok hızlı ve güçlüdürler. Yalnız kırklı yaşlara geldiğinde gagaları iyice uzar ve kıvrılır, pençeleri avlanmasına engel olacak hale gelir. Tüyleri kalınlaşır, uzar ve uçmalarına engel olmaya başlar.  İşte bu noktadan sonrası kel karalların mücadelesine ve azmine kalan bir durumdur. Ya vazgeçecek ve ölecek ya da mücadele devam edip bir nevi yeniden doğacaklardır.
  
  Yeniden doğmayı seçen kartallar dağın tepesine, bir anlamda inzivaya çekilirler. Bu noktadan sonra kartallar için elli günlük zorlu süreç başlar. Gereğinden fazla uzayan gagalarını kayaya vura vura düşürürler. Yeni gagaları çıktıktan sonra uzayan pençelerini gagalarıyla söker atarlar. Ardından kalınlaşan ve fazlalaşan tüylerini yolarak yeniden uçabilecek hale gelirler. Bu zorlu süreçten geçen kartalların ömürleri 30-35 yıl daha uzar ve bir insan kadar uzun yaşayabilirler.

  Kel kartalların yaşamı değişimin ve azmin en net örneklerinden biridir. Hayat hepimizin önüne türlü türlü seçenekler çıkarır, yaptığımız seçimler karakterimizi yansıtır. Seçim yapmamak diye bir seçenek yoktur, seçmemekte bir seçimdir aslında. Eğer kartal mücadeleyi seçmeseydi, ölümü seçmiş olacaktı.

  Reşat Nuri Güntekin  "Zaman içinde yer alan her şey değişir; var olmak demek değişmek demektir. Değişimi bilinçli olarak yapmak için, gayret ve cesaret ister." diyerek değişimin kaçınılmazlığına değinir. Güntekini'in de dediği gibi değişim, bilinçli değişim, gayret ve cesaret ister. Herkes, her şey değişir ancak değişimi kaliteli ve anlamlı kılan bilinçli gerçekleşmesidir.

  Gelişmek değişmekle olur, insan hiç değişmiyorsa hiç ilerlemiyor demektir. Değişmekten kaçamazsınız ama ne için değiştiğiniz, neleri kaybedip neleri kazanacağınız sizin seçiminizdir. Ünlü bir devrimci olan Che Guevara;
 
"Hayatta öyle seçimler yap ki; kazandığın şeyler, kaybettiklerine değsin." der.

  Değişimlerinizin bilinçli olması ve sizi geliştirmesi dileğiyle.


"Her şeyin değiştiği zaman daha iyi olduğunu söyleyemem; söyleyebileceğim şey ise,daha iyi olması istenen bir şeyin değişmesi gerektiğidir. "

G. Litchtenberg

"Nokta her zaman bir son demek değildir, bazen kendinden sonraki harfin büyük olacağını gösterir."

Adam Fawer


"Başlamak için ne kadar kararlı olmak gerekiyorsa, bitirmek için de bir o kadar güçlü olmak gerekiyor."



Burak Aksak

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...