16 Ağustos 2015 Pazar

İnsan Beyninin Kapasitesi

  Hakkında bir çok bilinmeyeni barındıran beynin nasıl çalıştığı hala tam olarak anlaşılmamıştır. Genel kanaate göre beyindeki işlemler  sinir hücrelerinin etkileşimiyle gerçekleşiyor.
  Hayatımız boyunca yaşadığımız bütün duygu, düşünce ve hareketlerimiz nöronlar arasındaki elektriksel ve kimyasal sinyallerle ortaya çıkmaktadır. Sinir hücreleri arasındaki bağ ne kadar sıksa bilgi aktarımı 30 40 kat artmaktadır.  Beyin ne kadar çalıştırılırsa nöronlar arasındaki bilgi iletim hızı o kadar artmaktadır.
   Beynin bilgi işlem kapasitesi ise akıllara durgunluk verecek ölçülerdedir. Öyle ki beyinde ki mesajların hızı saatte 580 km'ye ulaşabilir.

  • Her sinir hücresi saniyede 300 akımı iletiyor.
  • Beyin her saniyede sinir tellerinden  gelen 750 milyon uyarı ile ilgileniyor.
  • Beyne giren uyarı 100 milyon ise çıkan 50 milyonu buluyor.2

   Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Canan, "İnsanlığın hafızası ne kadar? 'Benim niçin hafızam doldu' diye bir düşünce var. İnsan hafızası bizim teknolojimizi aşan bir durum. Hafızanın kayıt yeri belli değil. Ancak bilgisayara benzeterek bir tahminde bulunabiliyoruz. Yaklaşık 20 milyar civarındaki korteksimizde hücre var. Bunlar arasında trilyon kere bağlantı olursa, yaklaşık 2.5 milyon gigabayt hafızamız var. Gördüğünüz gibi kocaman bir bellek. Bu hafıza 300 yıl süren HD filmi kaydetmek anlamına geliyor. İlkokuldaki bir hatıranızı hatırlayın, detaya girin. Hiçbir dijital filmde böyle bir çözünürlük yok. Aslında beynimizin hafıza kaydı sınırsız" diyerek beynin kapasitesinin aslında ölçülemeyeceğini vurguluyor.

   Belleğin kapasitesi sınırsızdır; kısa süreli belleğin kapasitesi sınırlı olsa da uzun süreli belleğin kapasitesi sınırsızdır.  Kısa süreli bellek sınırlı sayıda unsurları tutabilir, 20 yaşa kadar 5-9 arası olan sayı yaşlılarda 4-7 arası unsura kadar düşebilir. Ancak uzun süreli belleğin sınırı yoktur, yeni bilgiler edindikçe beyinde yeni bağlantılar oluşturulur.  Bir insanın hayatı boyunca belleğini doldurabilmesi mümkün değildir.  Nasıl yürüdüğünüzü, tanıdıklarınızın isimlerini, öğrendiğiniz diller, yaşadığınız olaylar, kısacası hayatınızdaki her şey uzun süreli belleğinizdedir.


   İnsan belleğindeki hiçbir bilgi aslında yok olmuyor sadece belleğin bilmediğimiz bölgelerine gidiyor ve ulaşmayı bilmediğimiz için ulaşamıyoruz. Yani bilgi kaybolmuyor sadece biz ulaşamıyoruz. 

Egzersiz Ziya Baran'ın Hafıza Gücünüzü Keşfedin adlı kitabından alınmıştır.
      
   Egzersizde de değinildiği gibi, beynimiz aslında hiçbir şeyi unutmuyor, bilgileri ayrıntılarıyla belleğe yazıyor. Anılar bir film gibi değil daha da gelişmiş, duyguları, kokuları, sesleri, boyutları, kameranın asla algılayamayacağı bir çok ayrıntıyı beynimiz saklıyor ve istediğimiz anda bize sunuyor.

1- Ziya Baran - Hafıza Gücünüzü Keşfedin
2-Ali Erkan Kavaklı - Beyin Gücünü Etkili Kullanma Sanatı

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...