22 Nisan 2016 Cuma

Enneagram Tip 2: Yardımsever Genel Özellikleri (Geniş Bilgi)




2 mizaçlı kişilerin ana yönelimleri/temel motivasyonları "sevilmek, ihtiyaç duymak ve mutlu etmektir."

Olumlu Potansiyelleri

  Sevecen, sıcakkanlı ve iletişim becerileri yüksek olan 2'ler sevmeye, sevilmeye ve sevdiklerine çok önem verirler. Sevdiklerini mutlu edebilmek onlar için çok önemlidir. Kendilerine söylenmese dahi karşılarındaki kişilerin yardıma ihtiyacı olup olmadığını anlar ve hemen harekete geçerler. Duygularını rahat bir şekilde ifade ederler. Yeni girdikleri orama dahi hemen ısınan, iletişim başlatan bu kişiler aynı zamanda ara bulucu-küsleri barıştırma gibi görevleri üstlenirler.

Olumsuzluğa Açık Potansiyelleri

  İlişkilerine oldukça önem verdikleri için ilişkilerindeki olumsuzluklardan kolay etkilenebilirler. İlişkilerini çok fazla sahiplenip aşırı kıskançlık yapabilirler. Olumsuzluklardan çabuk etkilenip alınganlık yapabilirler. İlişkilerinde beklentileri (özellikle duygusal) yüksek olabilir ve bunlar karşılanmadığında hırçın tavırlar sergileyebilirler.

Genel Karakteristik Özellikleri

  Duygulara çok önem veren 2'ler davranışlarını duygularına göre şekillendirirler. Dışadönük, insanlarla çabuk kaynaşabilen, sevgi dolu, yardımsever kişilerdir. Sevmeye ve sevilmeye oldukça önem verirler. Sevgilerini göstermede sıkıntı yaşamaz, bunu sık sık gerek sözlerle gerek davranışlarla belli ederler. Sevgilerini hissettirmeye çalıştıkları gibi kendileri de hissetmek/karşıdaki tarafından hissettirilmesini beklerler.

  Sevdiklerine karşı oldukça ilgili davranır, istek ve ihtiyaçlarını gözetirler. Sevgilerini vericilikleri ve fedakarlıkları ile gösterme eğilimi vardır. Aynı davranışı karşıdakilerinden de beklerler. Sevmeye önem verdikleri kadar sevilmeye de önem verirler. Sevdiklerine verdiği desteği kendilerine de beklerler ve bulamazlarsa alınganlık yapabilir veya hırçınlaşabilirler.

  Sevdiklerine ilgilerini olumlu davranışlarla gösterirler ve karşılığını beklerler. Bulamazlarsa bunu sitemkar davranışlarla ya da küserek gösterirler. Sevdiklerini sahiplenirler ve aynı şekilde sahiplenilmeyi beklerler. Sahiplenici davranışları zaman zaman aşırıya kaçabilir. İlişkilerinde paylaşıma çok önem verirler, konuşmaktan oldukça hoşlanırlar ve duygularını, yaptıklarını kolayca ifade edebilirler. Yalnız kalmaktan hiç hoşlanmazlar.

  İstekleri için talepkâr ve ısrarcı tutumlar sergileyebilirler. İnsanlara karşı yönlendirici davranabilirler, zaman zaman karşıdakinin iyiliği için, zaman zaman da kendi istedikleri için. Sevdiklerini kaybetmekten çok korktukları için onları kontrol etmeye çalışıp fazla üstlerine düşebilirler.

Severek ve Sevilerek Yaşadıklarını Hissederler


  2'lerin yaşamlarını merkezinde duyguları vardır, hayatlarını ve davranışlarını duygulara göre şekillendirirler. Sevgi onlar için çok önemlidir ve bunu hissetmeye çok önem verirler. Severek ve sevilerek yaşadıklarını hissederler.

  Beğenilmek, değer görmek sevilmek onlar için çok önemlidir ve aksi durumda kendilerini çok kötü hissederler, bu onlar için en kötü durumdur. Duyguları oldukça güçlüdür ve kolay incinebilir bir yapıları vardır. Etraflarındaki olumsuz duygulardan çabuk etkilenirler. Acılara, ölümlere oldukça duyarlıdır ve bunlar 2'lerde şefkat merhamet, yardım etme isteği gibi duygular uyandırır.

  Olumsuzluklardan çok çabuk etkilenip küsebilirler ve küslüklerden hoşlanmadıkları için bir an önce barışmak isterler. Genelde gönüllerini alıp barışmak kolay olsa da bazen inatçı davranabilirler.

Pratik Zekaları Güçlüdür

  Analizler, teoriler, soyut kavramlar ilgilerini çok çekmez ve daha çok pratik bir zekaya sahiptir. Mantıksal sebeplerden çok duygusal sebeplere önem verirler, neden-sonuç gibi kavramlardan ziyade sevip-sevmemek gibi kavramları önemserler.

  Aileye çok önem veren 2'ler aile bireyleriyle tek tek ve yakından ilgilenirler. Ailesine oldukça ilgi gösterir, onlarla duygusal paylaşımda bulunur ve duygudaşlık yaparlar. Aynı şeyleri ailelerinden de beklerler. Aile, sosyal, özel her türlü ilişkilerini çok önemser, özel günleri unutmaz ve karşı taraftan da benzer tutumlar beklerler.

  Sosyal yaşamlarında oldukça sevecen, samimi ve aktiflerdir. İlgi çekmeyi ve beğenilmeyi önemsediklerinden giyim kuşamlarına önem verirler.

  Arkadaşlarının sorunlarına oldukça duyarlıdır ve her biriyle tek tek ilgilenebilirler. Aynı duyarlılığı bulamadıklarında kendilerini kötü hissederler ve alınganlık yapabilirler.

Sevdikleri Kişiye Bağlanma Eğilimleri Vardır

  Özel ilişkilerinde oldukça sevecen, ilgili, hoşgörülü ve fedakardırlar. Eşlerine/partnerlerine çok ilgi gösterir, onların isteklerine göre davranmaya çalışırlar. Sevdikleri kişiye bağlanma eğilimleri vardır. Ölçüsüzce sevme sevilme istekleri vardır. Partnerlerini fazla sahiplenen 2'ler kontrolcü, hükmedici ve yönlendirici davranabilirler.

Sevme ve Sevilmeye Önem Veren Çocuklardır

  2'ler çocukluklarında da çevresindekilerin kendileri hakkındaki düşüncelerini önemser ve onların beklentilerine göre hareket ederler. Sürekli iyi çocuk olmak için uğraşır, etrafındakilerin isteklerine göre davranır, yardımsever ve verici rol üstlenirler. Sevme ve sevilmeye çok önem verir, ailesinin, arkadaşlarının arasında yer edinmeye çabalarlar.

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...