28 Nisan 2016 Perşembe

Enneagram Tip 7: Maceracı Genel Özellikleri (Geniş Bilgi)



7 mizaç tipine sahip kişilerin temel motivasyonu/ana yönelimi "Orjinal proje ve fikirler üretmek, keyif almaktır."

Olumlu Potansiyelleri

 Neşeli, dışadönük, aktif, enerjik ve sıcakkanlı bir yapıları vardır. Pratik ve hızlı düşünür, olaylara farklı açılardan bakarlar. Yeniliğe açık ve meraklı kişilerdir. Sorunlara iyimser bir şekilde yaklaşır, çözüme odaklanırlar. Çatışmalardan hoşlanmaz sorunları büyütmek istemezler. Hayata bağlı ve neşe saçan kişilerdir.

Olumsuzluğa Açık Potansiyelleri

  Sorunlarla fazla uğraşmak istemez, geçici çözümler bularak geçiştirebilirler. Bir işe başlamadan önce enine-boyuna düşünmeyip, olası problemleri değerlendirmezler. Bir işe büyük hevesle başlayıp çabuk sıkılabilir, dikkatleri başka yöne kayabilir. Aynı şekilde bir ilişkiye başlarken çok hevesli davranabilir, sorunlar başladıkça heyecanlarını yitirebilirler. Dikkatleri çabuk dağılabilir, aynı şeye uzun süre odaklanmakta zorlanabilirler.

Genel Karakteristik Özellikleri

  Keşfetmekten ve keşfettikleri şeylerden haz almaktan çok hoşlanan 7'ler oldukça meraklı kişilerdir. Merak ettikleri şeyi keşfetmek isterler, aslında bu keşif süreci merakları geçene kadardır, merakları geçtikten sonra ilgilerini çeken diğer diğer konulara odaklanırlar.

  Yenilikçi, meraklı, hareketli, coşkulu kişilerdir. Sürekli heyecan ve değişim arayışında olup, farklı şeyleri denemeye, farklı şeyleri keşfetmeye daima açıktırlar. Monotonluktan çabuk sıkılırlar, sürekli yenilik ararlar. Yeni girdikleri ortama çabuk adapte olur, ilgilerini çekerse çevreleriyle hızlı iletişime geçerler.

  Olay-durum ve insan algıları "rahatlatıcı-rahatsız edici, keyif veren-sıkıntı veren" şeklindedir. Rahatlatıcı, mutlu eden ve keyif veren olarak gördükleri şeylere yönelir acı, sıkıntı veren şeylerden kaçınırlar. Keyiflerinin bozulmasından hiç hoşlanmaz, problemlerden kaçar, sorunlara geçici çözümler bularak haz aldıkları şeylere yönelirler.

  Enerjik ve aktif olan bu kişiler ilişkilerinde ilgilerini çeken, merak uyandıran şeyler oldukça canlı ve hareketli olurlar ancak monoton ve ilgilerini çekecek ögelerden yoksun ortam ve ilişkilerden çabuk sıkılırlar. İlgilerini çekmeyen uzun, yavaş, ve sıkıcı konuşmalardan çabuk sıkılırlar, ya karşısındakinin konuşmasını keser yada dikkatlerini başka yöne kaydırırlar. Konuşmayı, anlatmayı çok severler ancak dinlemek konusunda aynı isteğe sahip değildirler. Sohbetlerinden keyif aldıkları kişilerle ise uzun saatler boyunca konuşabilirler. Konuşurken hızlı ve aktif olan 7'ler konudan konuya atlar, insanların ilgisini sürekli farklı yöne çekerler.

  Şaka yapmaktan, insanların ilgisini çekmekten, insanları neşelendirmekten oldukça hoşlanırlar ve ilgi odağı olmaktan büyük haz duyarlar. Espri ve şaka yaparken aşırıya kaçabilir, sınırları aşabilir ve incitici olabilirler.

  Deneyimleyerek öğrenmeyi severler, hata yapaktan ve risk almaktan çekinmez bilgilerini pratiğe dökmek, tecrübe etmek isterler.

  Sabırsız ve ısrarcı olan bu tipler, bir şeyi akıllarına geldiğinde yapmak isterler ve bu konuda oldukça ısrarcı davranırlar. Beklemekten hiç hoşlanmazlar.

Olumsuz Duygular Üzerinde Çok Durmazlar

  Olumsuz duygu ve düşüncelerden hoşlanmaz, genellikle bunları göz ardı ederler. Acı, üzüntü, sıkıntı, kin, öfke gibi duyguları kendilerine yük etmektense es geçmeyi yeğlerler. Sorunlar üzerinde daha fazla durmalı yerine ilgilerini çekecek, dikkatlerini dağıtacak aktivitelerle uğraşmayı tercih ederler.

  Riskli faaliyetlere ilgi duyar ve bunlardan zevk alırlar. Korkusuz gibi algılansalar da, merakları korkularına baskın gelir ve tehlikeli şeyleri deneyimlemeye çalışırlar.

Pratik Düşünce Yapıları Vardır

   Hayalci, pratik ve fantastik düşünce yapıları vardır. Çok hızlı ve pratik düşünürler, ilgi alanları geniştir ve bu da onların her alanda bilgi sahibi olmasına /fikir yürümelerine neden olabilir. Konulara önyargısız yaklaşır ve farklı açılardan değerlendirebilirler, yeni bağlantılar kurabilirler ve yeni fikirler önerebilirler. Bir çok kişinin aklına gelmeyen bağlantılar kurabilirler. Sıra dışı, farklı, yeni fikirlere açıklardır. Bir konu üzerinde uzun uzun düşünmeyi, ayrıntılarla uğraşmayı gereksiz bulur, pratik ve hızlı çözümlere yönelirler.

  Düşünce yapıları "doğru-yanlış" gibi kavramlar üzerine değil "iyi hissettiren-kötü hissettiren" kavramlar üzerine şekillenmiştir. Kendilerini kötü hissettiren, sıkıntıya sokan, olumsuz fikir ve düşüncelerden hoşlanmazlar bu da onların kin, intikam, keder, düşmanlık gibi duygulardan kaçınmasına sebep olur. Kendilerini rahatsız edecek her şeyden uzak dururlar. Pek belli etmeseler de hırslı insanlardır fakat hırslarının keyiflerini kaçıracağını düşündüklerinde artlarında bırakabilirler.

  Geçmişe takılı kalan, olumsuzluklarla uğraşan tipler değillerdir. Geleceğe ve iyi ihtimallere odaklanan 7'ler geçmişten ders almayabilir aynı hataya tekrar tekrar düşebilirler.

  Her şeyin iyi olacağına dair inançları vardır, pozitif düşünmeye odaklanırlar. Her şeyin hallolacağına dair kendilerini inandırdıkları gibi çevresindekileri de inandırmaya çalışırlar, aslında bu onların kendilerini ikna etme çabasıdır.

  Aile içinde neşeli, dışadönük olan 7'ler destekleyici, mutlu ve keyifli aile ortamlarından hoşlanır. Katı kuralları olan, disiplinli, kısıtlayıcı aile ortamlarından hoşlanmazken bol seçenekli, esnek ve özgür olabildikleri aile ortamlarını severler.

  Özgürlüklerinin kısıtlanmasından hoşlanmadıkları gibi diğer aile bireylerinin de özgürlüklerini kısıtlamazlar.

  İyimser ve neşeli tavırları ile aile içindeki sorunları çözmeye çalışır, gerilimi dağıtmaya gayret ederler. Sorun çıkarmaktan hoşlanmayan yapıları nedeniyle aile içinde sorun çıkarmaktan mümkün olduğunca kaçınırlar, bu nedenle baskıcı ya da hoşlanmadıkları aile ortamlarında da sorun çıkarmak yerine iki taraf içinde arayı bulmaya çalışarak rahatlarını bozmak istemezler.

  Düzensiz, pasaklı olabilme potansiyelleri yüksek olan 7'ler tertip, düzen konusunda aileleri ile sorun yaşayabilirler.

Sosyal Ortamlarda Şakacı, Eğlenceli Kişilerdir

  Oldukça keyifli, esprili, canlı ve şakacı arkadaşlardır. Yeni ortamlara girdiklerinde yabancılık çekmeden orama kolay ve çabucak adapte olurlar. Çevreleri geniştir ve çok sayıda, çok farklı ortamlardan bir çok arkadaşa sahip olabilirler. Tek arkadaş ya da arkadaş grubuna bağlanmaktan çok farklı arkadaşlıkları, yeni deneyimleri tercih ederler. Eğlenebilecekleri, yeni şeyler keşfedebilecekleri keyifli arkadaşlıkları tercih ederler. Çatışma ve gerginlikten uzak durur, çatışmacı, öfkeli kişilerle pek arkadaşlık kurmazlar. Arkadaş ortamlarında çıkan gerginlikleri neşeli tutumlarıyla yumuşatmaya çalışırlar.

  Genelde yalnız olmaktan hoşlanmasalar da keyif aldıkları eylemleri yalnız yapmaktan sıkıntı duymaz, saatlerce hoşlandıkları işle uğraşabilirler (bilgisayar oyunları gibi).

  Arkadaş ortamları sıkıcı ve kasvetli bir hale geldiğinde bu durumdan kurulmak için çare ararlar. Eğlenebilecekleri, keyif aldıkları ortamları daha çok tercih ederler. Bazen fevri davranıp ipin ucunu kaçırabilirler. Şaka yapmayı severler ve fark etmeden karşısındakini kırabilir, durmayı akıl edemeyebilirler. Amaçları yalnızca eğlenmek ve güldürmek olsa da kırıcı olabilir, çevresindekileri rahatsız edebilirler. 

Uzun Süre Küs Kalamazlar

  7'ler mutlu, eğlenceli partnerlerin karşılıklı olarak birbirlerini kısıtlamadıkları, heyecanı azalmayan, dinamiği yüksek bir ilişki isterler. Eğlenceli, sürekli yenilenen ve sıkıcı olmaktan uzak bir partner olurlar. Aynı şekilde partnerlerinin de sıkıcı, kuralcı, memnuniyetsiz ve kaygılı olmamasını isterler.

  Beraber eğlenip gülebilecekleri birliktelikler isteyen bu kişiler ilişkileri monotonlaştığında, özgürlükleri kısıtlandığında ve kendilerine çok fazla müdahale edildiğinde ilişkiden uzaklaşabilirler, ilgileri azalabilir. Bu nedenle ilişkilerinin sürekli yenilenmesine, canlı ve eğlenceli olmasına ihtiyaç duyarlar.

  Sorunlar ve yanlışlar üzerinde çok durmaz, kabahatlerini önemsemeyebilirler. Partnerlerine kolay kolay küsmez, küsseler bile küçük bir hareketle buzları eritip barışırlar. Olumsuzluklara takılmaz, kolayca unutabilirler.

Hareketli ve Neşeli Çocuklardır

  7'ler canlı, neşeli ve mutlu çocuklar olurlar. Sürekli yeni bir şeyler keşfetmeye çalışan bu çocuklar can sıkıntısı gibi olumsuz duygulardan uzak kalmaya çalışırlar. İstediği şeyleri yapmak/yaptırmak konusunda ısrarcı olan 7'ler manipülatif davranabilirler. Yaptığı şeylerden çabuk sıkılan, dersi kaynatan, yerinde duramayan bu çocuklar eğlenmek, iyi zaman geçirmek için yaşarlar.

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...