23 Nisan 2016 Cumartesi

Enneagram Tip 3: Başarı Odaklı Genel Özellikleri (Geniş Bilgi)



  Bu mizaç tipinin ana yönelimi/temel motivasyonu "belirlediği hedeflere ulaşmak ve takdir edilmektir."

Olumlu Potansiyelleri

Özgüvenleri yüksek, girişken tiplerdir. Dışadönük bir yapıya sahip omları ve iletişim becerilerinin güçlü olması sayesinde girdikleri ortama çabuk uyum sağlarlar. Başarı odaklı, hedeflerine ulaşmak için durmadan çalışan bu tiplerin motivasyonu kolay kolay bozulmaz ve çevrelerindeki kişileri de motive ederler. Canlı ve enerjik bir yapıları vardır. Ön planda olmayı severler. Pratiktirler.

Olumsuzluğa Açık Potansiyelleri

İşlerine kendini kaptırıp, özel yaşamlarını geri plana atabilirler. Rekabetçiliği abartıp fazla hırslı davranabilirler .Yenilgiyi kabullenemeyebilirler. Kendilerinin ya da çevresindekilerin duygularını göz ardı edebilirler.

Genel Karakteristik Özellikleri

  Tip 3'ler başarı odaklı, girişken, pratik, imajına önem veren, sonuç odaklı kişilerdir. İmajlarına çok önem verir ve en iyi olmak isterler. Girdikleri ortama uyum sağlar, o ortam da nasıl olunması gerekiyorsa bunu hemen fark eder ve buna göre davranırlar. İnsanların gözünde çizdikleri imaj onlar için daima çok önemlidir. En iyi olma istekleri, hayatlarının her alanında kendini gösterir, en iyi ebeveyn, en iyi öğrenci, en iyi çalışan vs.

  Başarıya giden yolda engel tanımazlar ve büyük gayretle ilerler. Hedefe ulaşmak için kuralları çiğneyebilirler. Dikkatleri kolay dağılmaz, aynı iş üzerinde saatlerce çalışabilirler. Daima ulaşılacak bir hedefleri vardır, kendi kendilerini motive eder, kolay pes etmezler.

Duygularını Bastırırlar

Hedeflerine ulaşmalarını engelleyen her türlü sebebi saf dışı bırakan 3'ler engel olarak gördükleri için çoğu zaman duygularını bastırırlar. Hedefleriyle aralarına duygularının girmesini istemez ve bastırırlar, bu da onların duygusuz gibi görünmesine sebep olabilir. Aslında duygusuz değillerdir, sadece bastırıyorlardır.

  Yenilgi ve başarısızlıklar çok kötü hissetmelerine, hırçınlaşmalarına sebep olabilir. Yenilgiyi kabul etmek istemediklerinden dolayı duygularını saklayabilirler.

Zihinleri genel olarak hedefleriyle meşgul olurken bunun dışındaki şeylere çok fazla yer ayırmazlar. Pratik ve sonuç odaklı olan bu kişiler soyut/zihinsel teorilerden çok onları sonuca en hızlı ve en etkili biçimde ulaştıracak seçenekleri tercih ederler. İmajlarını zedelememesi için toplumsal kuralları önemserken, hedefleri için bazen bu kuralları göz ardı edebilirler.


  Aile hayatlarında da dışa dönük, baskın ve yönlendiricidirler. Ailelerinin ve aile bireylerinin statülerini oldukça önemser, her aile bireyinin kendi işinde belli bir noktaya ulaşmasını isterler. Bu doğrultuda cesaretlendirici hatta yönlendirici olabilirler.

  Aile içinde baskın ve söz sahibi olmak isterler. Sorumsuz ya da tembel aile bireylerine karşı müsamahasız olabilir, sert davranabilirler.

Diplomatik Kişilerdir

Sosyal yaşamları aktif olan bu bireylerin çevresi çok geniştir ancak duygusal bağ kurdukları arkadaşları çok azdır. Sosyal hayatlarında imajlarına daha çok önem verirler, giyimlerine özen gösterir ve genelde pahalı, marka eşyalar kullanırlar.

  Çevrelerinde genel olarak başarılı, kariyer sahibi, etkileyici gördükleri insanların olmasını tercih ederler. 3'ler hoşlanmadıkları kişilere duygularını belli etmeyen diplomatik kişilerdir.

Daima Kontrollü Davranırlar

  Özel ilişkilerinde uyum, sevgi ve anlayışın, kariyer, imaj gibi değerlerle harmanlandığı, her iki yönden de birbirlerini destekledikleri bir beraberlik beklerler. Partnerlerinin sosyal statü, ilgi alanları, eğitim ve ekonomik durumlarını önemserler. Beraberliklerinde değer görmek, değerli hissetmek, sevilmek isterler. Değer gördüklerini ve sevildiklerini hissederlerse duygusal paylaşımlara daha açık olurlar.

  Eşleriyle/partnerleriyle dışarıya karşı çizdikleri imajı önemser ve bunu bozacak hareketlerden kaçınırlar. Bu yüzden daima kontrollü davranırlar ve aynı davranışı partnerlerinden de beklerler. İlişkilerinden beklediklerini bulamadıklarında, yeterli ilgi sevgi ve değeri göremediklerinde ilişkilerini kolay sonlandırabilirler. Duygusal açıdan çok fazla bağlanan kişiler olmamaları bu durumu kolaylaştırır.

Okulda Başarılı Çocuklar Olurlar


  3'ler enerjisi bol, sosyal çevresiyle uyumlu, pratik, görünümüne önem veren çocuklar olurlar. Başarılı olmaya odaklanmış bu çocukların genelde okulla araları iyidir. İnsanları etkilemeyi sever, imajlarına önem verirler. Yenilgiyi kabullenemeyen çocuklardır.

  Sürekli ilgi çekmeyi isteyen bu çocuklar amaçlarına ulaşamazlarsa hırçınlaşabilirler. Kendilerinden emin bir görünüm sergilerler, sosyal ve sözel becerileri yüksektir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...