29 Nisan 2016 Cuma

Enneagram Tip 8: Meydan Okuyan Genel Özellikleri (Geniş Bilgi)



8 mizaçlı kişilerin temel motivasyonlar/ana yönelimleri "Etkili ve güçlü olmak, kontrolü elinde tutmaktır."

Olumlu Potansiyelleri

  Cesur, atak, girişken bir yapıya sahip olan 8'ler net, kararlı ve risk alabilen kişilerdir. Ne istediklerini bilirler ve bunu gayet açık bir şekilde belli ederler. Çevresine karşı koruyucu, sahiplenici bir rol üstlenirler. Zorluklar karşısında pes etmeyen, mücadeleci, lider ruhlu kişilerdir. Hızlı karar alır, çabuk eyleme geçerler. Dürüst ve sorumluluktan kaçınmayan bu kişiler geri planda kalmaktan hoşlanmaz, durum ne olursa olsun öne çıkıp mücadele ederler.

Olumsuzluğa Açık Potansiyelleri

  Hükmedici ve baskıcı davranabilir, kontrolcü tutumlar sergileyebilirler. Sahiplenici ve koruyucu tavırlarında aşırıya kaçarak müdahaleci, kontrolcü davranabilirler. Yaptıkları hatayı kabullenmekte zorluk yaşayabilir, özür dilemek istemeyebilirler. Sinirlerine hakim olmakta zorlanabilir, sert, kırıcı ve çatışmacı davranışlar sergileyebilirler.

Genel Karakteristik Özellikleri

  Dışadönük, çevresiyle rahat iletişim kuran, kendinden emin kişilerdir. Dürüst, net ve dobra kişilerdir, ne düşünüyorlarsa direkt bir şekilde dile getirirler. Bazen kırıcı görünseler de ne düşündüklerini söylemekten çekinmezler.

  Önde olmayı ve otorite kurmayı isterler ve buna göre davranışlarını şekillendirirler. Liderlik, yönetebilme ve yönlendirme konusunda yetenekleri vardır. Yönetilmekten ya da geri planda kalmaktan hiç hoşlanmazlar. Bağımsızlıklarına oldukça düşkündürler, kısıtlanmaktan, yönetilmekten rahatsız olurlar. Bulundukları ortamda otorite sahibi olmak, idareyi ellerinde tutmak, kararları veren olmak isterler. Otoritelerini sarsabilecek her türlü tehlikeye karşı tetikte olur ve bertaraf etmek isterler.

  "Eylem odaklı" olan bu kişiler isteklerini gerçekleştirmek için hemen harekete geçerler. Yapmaya karar verdikleri bir şey varsa derhal harekete geçerler ve akıllarına koydukları şeyi yaparlar. Kararlı, mücadeleci ve kesin sonuca ulaşmak isteyen yapıları vardır. Canlı, enerjik ve sürekli faal olan insanlardır.

  Sorunlar karşısında da güçlü bir duruş sergilerler, insiyatif almaktan çekinmez ve derhal eyleme geçerler. Sorunları kökten çözmeye önem verirler.

  Fiziksel acı ve zorluklara kaşı dayanıklıdırlar ve her fırsatta kendilerini sınamayı severler. Zor, yorucu, sıkıntılı faaliyetler karşısında yılmaz, sonuca ulaşana kadar tüm kapasitelerini kullanarak çabalarlar. Fakat yapamayacaklarını düşündükleri işi kabul etmek istemeyebilirler. Zayıflıktan hoşlanmazlar, daima güçlü ve kendine yeten biri olmak isterler. Pasifliği ve çekingenliği, korkaklık, zayıflık olarak algılar, başkalarına ihtiyaç duyma, muhtaç olma düşüncesi bile onları rahatsız eder. Başkalarından kolay kolay yardım istemezler.

  Sahiplerindeki ve sorumlu hissettikleri kişilere karşı fedakardır, kol-kanat gererler. Sevdikleri kişiler için her şeyi yapabilirler. Sevdikleri kişilerin her durumda yanlarında olmasını ve onlar üzerinde otorite sahibi olmayı isterler. Sevdiklerini korur, onlara "göz kulak" olurlar.

  Verdikleri kararlardan ve düşüncelerinden kolay kolay vazgeçmezler. İstekleri konusunda oldukça ısrarcı bir tutum sergilerler.

  Zayıflara karşı merhametli ve koruyucudurlar ancak zayıflık olarak algılanmasını istemediklerinden dolayı merhamet gibi duygularını pek belli etmezler.

  Öfkelerini kontrol etmekte zorlandıkları gibi öfkelerini saklama gereği de duymazlar. Öfkelerini saklamayı zayıflık, korkaklık olarak algılarlar. Çabuk öfkelenirler, haksızlık, baskı, isteklerinin yapılmaması, kendilerine meydan okunması ve alt edilmek onlar için birer öfke nedenidir.

Net Düşünceleri Vardır

  "Ya hep ya hiç" şeklinde düşünce yapıları vardır, onlar için her şey siyah-beyazdır ve grilere yer yoktur. Açık ve net düşüncelere sahiptirler, muğlak ve belirsiz düşüncelerden hiç hoşlanmazlar. Doğruluğuna inandıkları düşünceyi sonuna kadar savunurlar, düşüncelerini gözden geçirmek ya da değiştirmek konusunda istekli değillerdir. Bu da onların kendilerinden farklı düşünen kişileri anlamalarını zorlaştırır.

  Soyut ve teorik düşüncelerden çok onları sonuca daha çabuk ulaştıran somut ve pratik düşünceleri tercih ederler. Detaylarla ve ayrıntılarla zaman kaybetmek istemez, bir an önce eyleme geçmek isterler.

  Kendilerine yapılan haksızlıkları unutmaz ve ilk fırsatta intikamlarını alırlar.

Aileye Çok Önem Verirler

  Aileye, ailenin bütünlüğüne ve bağlılığına çok önem veren 8'ler ailenin her koşulda bir bütün olarak hareket etmesini isterken bu nedenle aileden bağımsız hareket eden aile bireyleriyle sorun yaşayabilirler.

  Ailelerine karşı koruyucu ve sahiplenici bir tutum benimseyen 8'ler onlar için büyük fedakarlıklarda bulunabilirler. Aileleri için çabalar ve karşılığında sevgi, saygı beklerler. Ailede söz sahibi olmak isterler ve kendilerine danışılmadan karar alınmasından hoşlanmazlar.

  Aile içinde otoriteye sahiplerse otoritelerini sarsacak her türlü davranışa müsamahasız olur ve sert davranabilirler. Aile içinde düzen sağlamak için uğraşırlar ve sağladıkları düzenin bozulmamasını isterler.

  Aile içinde kimi zaman sert, baskıcı ve zorlayıcı olurken kimi zamansa koruyucu, sahiplenici ve merhametli olur.

Dürüst ve Sadık Arkadaşlardır

  Sosyal yaşamlarında dışa dönük, aktif ve neşeli kişilerdir. Kendilerinden emin bir görünüm sergiler, ilişkilerinde net ve dürüst olurlar. İçten pazarlıklı kişiler değillerdir.

  Arkadaşlık ilişkilerini önemserler, sadakat ve dürüstlüğe çok önem verirler. Arkadaşlarını yönlendirebilir, arkadaşları arasında önde olmayı ve yöneten olmayı tercih ederler. Düşünce ve duygularını direkt söyler ve bazen incitici olabilirler. Arkadaşlar arasında cömert ve eli açık olan bu kişiler fedakarlıkların hesabını yapmazlar, cimri, bencil kişilerden rahatsız olurlar.

İlişkilerinde kontrol Sahibi Olan Taraf Olmak İsterler

  8'ler açık, net, partnerlerin birbirlerine tamamen bağlı oldukları ve güvendikleri, birbirlerinden destek aldıkları, bağımsızlıklarının kısıtlanmadığı bir ilişki isterler. İlişkilerinde kendilerinden emin, kararlı, sahiplenici ve son derece açıktırlar. Partnerlerinin de kendileri gibi dürüst ve açık olmasını isterler. Partnerlerinin kendilerine tam anlamıyla güvenmelerini isterler, yaptıkları şeylerin sebebini sürekli açıklamak zorunda kalmaktan hiç hoşlanmazlar.

  İlişkilerinde kontrol sahibi olmak isterler ve partnerlerine gereğinden fazla müdahale edebilirler. Partnerlerinin kendileri gibi güçlü ve dayanıklı olmasını isterler.

  Bağımsızlıklarının kısıtlanması, emredici üsluplar içerisinde sorun sebep olabilir ve çatışma yaşayabilirler. Gerginliklerin üzerine giden yapıları nedeniyle gerginlikler gereksiz çatışmalar sebep olabilir. İlişkilerinde soruna sebep olabilecek bir diğer şey ise öfkeleridir. Öfkelerini bastırmamaları ve ger çekilmemeleri ciddi sorunlara yol açabilir.


Güçlü ve Enerjik Çocuklardır

  8'ler ön planda olmayı seven, kararlı, girişken çocuklardır. Arkadaşları arasında liderlerdir. Güçlü ve enerjik olan 8'ler çocukluklarında öfke ve kızgınlıklarını çekinmeden ifade eden bir yapıya sahiptirler. Dik kafalı olurlar, otoriteye hakim olmak isterler. Sorumluluklarını üstlenir, duygularını bastırırlar. Koruma duyguları güçlüdür.

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...