24 Nisan 2016 Pazar

Enneagram Tip 4: Özgün Genel Özellikleri (Geniş Bilgi)




  Bu mizaç tipinin temel motivasyonu/ana yönelimi "Özgün bir eser ortaya koymak, özgün kimliği ile var olmak."

Olumlu Potansiyelleri

  Özgün, farklı ve içe dönük olan bu kişiler nazik ve empati yetenekleri güçlü bireylerdir. Duyguları yoğun, hissetmeyi seven, samimi kişilerdir. İç dünyaları ve hayal dünyaları oldukça geniş ve güçlüdür. Tutkulu, romantik olan bu tipler eşlerine/sevdiklerine bağlanmaktan hoşlanırlar. Sıradan olmaktan hoşlanmazlar, estetiğe ve farklılığa önem verirler. Sanatsal yönleri gelişmiştir ve kendilerini/duygularını sanatla ifade etmekten hoşlanırlar.


Olumsuzluğa Açık Potansiyelleri

  Zaman zaman umutsuzluğa kapılıp, melankolik ve mutsuz olan bu kişiler böyle zamanlarda kendi dünyalarına dönerler. Genelde bir şeyin eksikliğini hissederler ve bunun ne olduğunu çoğu zaman bilemezler. Duygusal açıdan hassas oluşları onların anlaşılmasını zorlaştırabilir. Duygusal açıdan kolay incinebilir bir yapıya sahiptirler.

Genel Karakteristik Özellikleri

  4'ler genel olarak dışadönük tipler olsalar da zaman zaman kendi iç dünyalarına çekilip yalnız kalmak isterler. Naif, doğal ve romantik olan bu kişiler içlerinden geldiği gibi davranmayı sever ve tercih ederler.

  Kendilerine özgü farklı bir yapıları vardır. Yaratıcı, özgün ve sıradanlıktan uzak bir yapıları onların genelden ayrı olmalarına sebep olur. Kendilerine özgü zevkleri ve tarzları vardır, bunun anlaşılmasını ve saygı gösterilmesini isterler. Bireyselliğe ve özgünlüğe önem verir, sıradan olmaktan hoşlanmazlar. Etiketlerden, kategorize edilmekten ve kısıtlayıcı davranışlardan hoşlanmaz, bunlara karşı tepki gösterebilirler. Farklı, ayrı ve tek olma arzuları vardır.

  4'lerin genel olarak estetik algıları ve sanatsal yönleri kuvvetlidir ve kendilerini direkt olarak değil de sanatsal/özgün biçimde ifade etmekten hoşlanırlar.

  Olaylara farklı yaklaşmaları kendilerine özgü anlamlar yüklemelerine neden olabilir. Birçok kişi için sıradan ya da gereksiz olan şeyler onlar için çok anlam ifade edebilir.

  Özellikle eşleri tarafından anlaşılmak isterler ancak bu kendilerine özgü, farklı yapıları onları genellikle anlaşılmaz kılar. Aynı şekilde kendilerini dolaylı yoldan ifade etme tarzları da anlaşılmalarını zorlaştırır. Anlaşılmadıklarında ya kendi içlerine çekilir ya da asileşebilirler. Bunun sebebi anlaşılmamanın verdiği hüzündür.

Duyguları Derinden Hissetmeyi Severler

  Çok yoğun ve zengin bir duygusal dünyaları olan 4'ler yüzeysel, sığ ve samimiyetsiz duygulardan hiç hoşlanmazlar. Duygularını derinlemesine hissetmeyi ve yaşamayı seven romantik bir yapıları vardır.

  Çevresindeki duygu ve acılara duyarlı, duygusal açıdan hassas bir yapıları vardır. Çevresindeki duyguları çabuk fark eder ve bunlardan etkilenebilirler. Empatik yapıları başkalarının acılarını yoğun ve neredeyse aynı şekilde hissetmelerine neden olur. Duygusal dönemlerinde hislerinden fazla etkilenebilir, melankolikleşip içlerine çekilebilirler. Böyle zamanlarda hayattan kopabilir, sorumluluklarını yerine getirmek istemeyebilirler.

  Yaşadıklarını dramatize eğilimleri olayları aslından farklı bir biçimde algılamalarına sebep olabilir. Duygularını canlı tutma istekleri hayal güçleriyle bir araya geldiğinde olumlu/olumsuz duygularını daha yoğun yaşamalarına, duruma göre çok coşkulu ya da melankolik olmalarına sebep olabilir.

  İncindiklerinde bunu açıkça ifade etmek yerine anlaşılmayı beklerler ve aksi bir durumla karşılaştıklarında büyük hayal kırıklığına uğrarlar.

  Normalde çok enerjik, canlı ve coşkulu olmasalar da sevdikleri için bir şey yapacaklarında ya da benzer durumlarda coşkulu, üretken ve yardımsever davranırlar.

  Bir şeyi isterken yoğun bir tutku sergileseler de elde edince aynı tutkuyu bulamazlar. Sebebi isterken hayal ettikleri duyguyu elde edince bulamamalarıdır.

Her Şeyin Derin Bir Anlamı Olduğuna İnanırlar

  Hissederek hayatın anlamını arayan 4'ler kendilerini tanımaya ve olaylar, hisler üzerine düşünmeye eğilimlidir. Sığ ve kısıtlayıcı, sıradan düşüncelerden hoşlanmaz mümkün olduğunca uzak dururlar. Olaylara ve durumlara farklı açıdan bakıp yeni, sıra dışı anlamlar yükleyebilirler. Yüzeysel ve basit açıklamalardan hoşlanmaz her şeyin derin bir anlamı olduğuna inanırlar.

  Aile içinde genelde uyumlu ve sakin olan 4'ler anlayışlı, sakin, hoşgörülü bir aile ortamında saygılı, uyumlu iken baskıcı, anlayışsız, zorlayıcı davranışların bulunduğu aile ortamında asi, hırçın, isyankar olabilir. Ailede özellikle de kendini anladığını düşündüğü bireye duygusal yakınlık, bağlılık ve yoğun şefkat beslerler.

  Ailede çatışmaları önlemek ister, herkesin duygu ve düşüncesine saygı duyarlar. Ailelerinin duygu ve düşüncelerini oldukça önemserken hayatlarına buna göre şekillendirmezler.

Dürüst ve Güvenilir Arkadaşlardır

  Arkadaşlarıyla samimi, içten ve sağlam ilişkiler kurmaya önem verirler. Arkadaş canlısı, dürüst ve güvenilir kişilerdir. Arkadaşlarının, çevresindekilerin farklı görünüşlerine, özelliklerine saygı duyar, empati ile yaklaşırlar.

  Kimseyi kırmak istemezler, arkadaşları/sevdikleri tarafından incitildiklerinde, önemsenmediklerinde bu duruma çok içerlerler ya da kırıcı sözler söyleyebilirler. Kalabalık bir arkadaş çevreleri olmaz, daha çok samimi ve kaliteli arkadaşlık kurdukları küçük bir arkadaş grupları olmasını tercih ederler.

Sürprizlerle Dolu Partnerlerdir

  4'ler partnerleriyle birbirlerini anlayabildikleri, aşk ve tutku dolu, sıcak, samimi, dürüst bir ilişki yaşamak isterler. Anlaşıldıklarını ve sevildiklerini hissettiklerinde mutlu ve huzurlu olurlar. Partnerlerinin kendilerini anlamadığını düşünmeleri içlerine çekilmelerine sebep olur, bu durum devam ederse ilişkiden uzaklaşabilirler.

  İlişkilerinde samimi ve içlerinden nasıl geliyorsa öyle davranmak isterler, ilişkilerinde kısıtlanmaktan hoşlanmaz, partnerleri istiyor diye kendi istemedikleri davranışları sergileyemezler. 4'ler romantik bireylerdir, kendilerine özgü romantizm anlayışları sayesinde klişelerden uzak ve hoş sürprizler yaparlar.

Hayalci Çocuklardır


  4'ler "özel çocuk" olmak ister ve buna göre hareket eder. Kalp ve duygu merkezli yaşayan bu çocuklar sık sık hayal kurarlar. Zengin bir hayal dünyaları vardır. Genelde içedönük olan bu çocuklar hissettikleri ve içinden geldiği gibi davranmayı tercih ederler. Estetik kaygıları olan bu çocuklar kendilerini dolaylı, sanatsal yoldan ifade edebilirler.

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...