30 Nisan 2016 Cumartesi

Enneagram Tip 9: Barışçı Genel Özellikleri (Geniş Bilgi)



9 mizaç tipine sahip kişilerin temel motivasyonu/ana yönelimi "huzur ve uyum içinde çevre ile bütünleşmektir."

Olumlu Özellikleri

  Uyumlu, sakin, sabırlı bir yapıları vardır. Arabulucu özellikleri ile çatışma ortamlarını yumuşatır, uzlaşmacı tavırlar sergilerler. İlişkilerinde de uyumlu, sakin, sorun çıkarmayan ve sorunları diyalog, uzlaşma ile çözen kişilerdir. İlişkilerinde üstlerine düşeni yapmaya çalışır, karşıdaki kişiye hoşgörü ile yaklaşırlar. Olaylara her yönden bakmaya çalışırlar ve empati becerileri güçlüdür. Yargılayıcı değillerdir.

Olumsuzluğa Açık Potansiyelleri

  İstemedikleri şeyleri ret etmek yerine pasif-agresif, inatçı tutumlar sergileyebilirler, direnç gösterebilirler. Rahatlarına fazla düşkün olabilir, yapması gerekenleri ve sorumluluklarını erteleyebilirler. Genelde uyumlu olsalar da bazen hiç beklenmedik bir anda öfke patlamaları yaşayabilirler. Uyumu bozmamak için hayır demekte zorlanabilirler.

Genel Karakteristik Özellikleri

  Sakin, uyumlu, barışçıl, rahat ve sabırlı kişilerdir. Tartışma ve çatışmalardan hiç hoşlanmazlar. Ilımlı, sakin yapıları ilişkilerinde de hakimdir ve karşısındaki insanları kırmak istemez, buna sebep olacak davranışlardan kaçınırlar.

  Huzur ve sükûnete önem verir, hayatlarının her alanında hakim olsun isterler, bu da onların uzlaşmacı ve uyumlu davranışlar sergilemesine neden olur. Tutum ve davranışlarında çevrelerine uyum sağlamaya çalışırlar, istek ve beklentilerinde çok ısrarcı olmaz hatta huzurun/uyumun bozulmaması için vazgeçebilirler. Genelde isteklerinin gerçekleşmesindense uyumun/huzurun korunması onlar için daha önemlidir.

  Genel olarak utangaç olan 9'lar yeni girdikleri ortamlarda daha geride durup dinlemeyi tercih ederler. Ortama alıştıkça çekingenlikleri azalır ve kendilerini daha kolay ifade ederler. Zorunlu olmadıkça çevresindeki çatışma ve sorunlara müdahil olmaz, oldukları vakitte barışçıl ve yapıcı olmaya özen gösterirler.

  Yaşamlarının genelinde ve ilişkilerinde belli bir düzen ve rutinin olmasını isterler. Belli bir rutine alıştıklarında daha verimli ve aktif çalışırlar ve rutinin bozulmasını istemezler. Rutin onların istikrarlı bir şekilde çalışmalarını - hareket etmelerini sağlar ve düzen bozulduğunda duruma adapte olmakta zorlanırlar. Başladığı işe ara verdikleri zaman devam etmekte zorlanabilirler.

  Aceleci tipler değillerdir, daha ağırbaşlı ve sakin hareket ederler, bu da onların çevreleri tarafından "hareketsiz, yavaş" algılanmalarına sebep olabilir.

  9'lar için fiziksel rahatlık bir çok kişiye göre daha önemlidir. Eylemden uzak, üşengeç bir yapıları vardır. Harekete geçmek için dışarıdan bir uyaran beklerler.

  Tepkisel, çatışmacı, zorlayıcı, olumsuz davranışlar karşısında genel olarak tepkisiz kalırlar. Durum iyice rahatsız bir hal alırsa kendi kabuklarına çekilirler, pasif-agresif davranışla tepkilerini belli ederler. Çok zorlandıklarında ya da istemedikleri şeyleri yapmak zorunda kaldıklarında içten içe öfkelenirler, genelde öfkelerini belli etmeden sabırlı davransalar da nadiren –kendilerini bile şaşırtarak- ani öfke patlamaları yaşayabilirler.

Kolayca "Hayır" Diyemezler

  İlişkilerine huzur katan, karşısındakileri rahatlatan insanlardır. Uyumlu davranma çabaları insanları onlara yaklaştıran sebeplerdendir. "Hayır" gibi sözcüklerden çok "sen bilirsin, nasıl istersen" gibi sözleri kullanırlar. Bağlandıkları insanlardan ayrı kalmaktan, kopmaktan çok korkarlar. Ret edilme endişesiyle isteklerini dile getiremez ve fark edilmesini beklerler.

  İyimser bir bakış açıları vardır ve olayları olumlu yönden değerlendirmeye çalışırlar. Soyut, karmaşık düşüncelerden hoşlanmaz, somut, pozitif ve yapıcı düşüncelere yönelirler. İyimser bakış açıları ve olumsuz, karamsar düşünceleri göz ardı etme eğilimleri zaman zaman sorunlarından kaçmalarına sebep olur. Hayalci davranabilir, sorunlara sırtlarını dönebilirler. Sorunların "bir şekilde" çözüme ulaşacağına inanarak eyleme geçmeyebilir, sorunları erteleyebilirler.

  Önemli bir karar almaları gerektiğinde her şeyi değerlendirmeye çalışır, acele etmezler. Bazen net ve akılcı kararlara ulaşsalar da bazen karar almaktan kaçabilirler.

Huzurlu Bir Aile Ortamı İsterler

  Hoşgörü ortamının hakim olduğu, birlik ve beraberliğin sağlandığı, huzurlu bir aile ortamı isteyen 9'lar aile içinde baskı ve zorlamanın, çatışmanın bulunmasını istemezler.

  Sorunların güzellikle halledilmesini, aile bireylerinin birbirlerine karşı kabullenici ve uyumlu davranmasını isterler, kendileri de bu doğrultuda davranırlar.

  Aile içinde çatışmalar yaşanmasından hoşlanmaz, uzlaştırıcı bir rol oynayarak durumun düzelmesi için çaba gösterirler. Herkesin görüş ve düşüncesine saygı duyarlar, onaylamadıkları görüş ve düşünceler karşısında dahi uyumlu olmaya çalışır, engelleyici, sert tepkiler vermemeye özen gösterirler.

  Durum ve imkana göre isteklerini belirler ve ısrarcı tutum sergilemez, ailelerini zora sokmak istemezler. Aileleri ile bekledikleri uyumu yakalayamazlarsa, kendi içlerine çekilebilir, mesafeli davranabilirler.

Genelde Arkadaşları Tarafından Sevilirler

  Sosyal yaşamlarında da normalde olduğu gibi sakin, uyumlu bireylerdir. Kendilerini rahat ve huzurlu hissettikleri arkadaşlıklar kurmaya çalışır, kaba, kibirli insanlardan uzak dururlar. Arkadaşlarına karşı saygılı, kabullenici davranır, kırıcı olmamaya özen gösterirler.

  Yeni ortamlara girerken utangaç davranabilirler ancak alışkın oldukları ortamlarda rahat, dışadönük, neşeli olurlar. Genelde arkadaşları tarafından sevilirler. Arkadaşlarıyla çatışmaya girmekten kaçındıkları gibi, tartışan arkadaşlarının arasında kalmaktan oldukça rahatsızlık duyarlar, böyle bir durum söz konusu olursa da ulaştırıcı ve barışçıl tutumlarla ortamı yumuşatmaya çalışırlar.
Sosyal yaşamın gerekliliklerini önemser, kurallara uymaya özen gösterirler.

Uyumlu Partnerler Olurlar

  9'lar huzur ve sükunetin hakim olduğu, karşılıklı uyum ve hoşgörünün sağlandığı, çatışmaların olmadığı, birlik ve beraberliğin sağlandığı bir ilişki arzularlar. İlişkilerinde sorun çıkarmayan, partnerleriyle uyumlu olmaya çalışan, yumuşak ve sabırlı kişilerdir.

  Karar vereceklerinde ya da bir şey yapacaklarında partnerlerini de düşünür, huzuru bozacak şeyler yapmamaya özen gösterirler. Partnerlerine müdahale etmedikleri gibi kendilerine de edilmesinden de pek hoşlanmazlar.

  Partnerlerine karşı yargılayıcı ve eleştirel olmamaya çalışır, onları anlamak için çaba harcarlar. Huzurlarının bozulmaması için alttan alan, yapıcı tavırlar sergiler, kolay kolay küsmezler. Sorunları göz ardı edebilir, yokmuş gibi davranabilirler.

  Partnerlerinden gelen yargılayıcı, eleştirel tutumlar karşısında sessiz kalır, genelde tepki göstermezler ancak bu durumdan devam ederse beklenmedik bir anda öfke patlaması yaşayabilirler. Sorunları ve öfkelerini genellikle belli etmeyen 9'lar partnerlerine karşı içlerinde öfke ya da olumsuz duygular biriktirdilerse bu ilişkilerinde önemli sorunlara neden olabilir. Çatışma ve tartışmalar onların soğuk ve mesafeli davranmalarına neden olabilir.

  İlişkilerinde bekledikleri uyumu yakaladıklarında, önemsediklerini hissettiklerinde rahatlar, enerjik, aktif, neşeli, kendinden emin olurlar.

 

Sakin ve Utangaç Çocuklardır

  9'lar çocukluklarında da çatışmadan, gerilimden kaçan, sakin, uyumlu kişilerdir. Dünyanın zor, talepkâr ve ağır sorumlulukları olan bir yer olduğunu düşünürler. Bir çok şey üstlerine geliyor gibi hissedebilir ve kendilerinin bu ortama ait olmadığını düşünebilirler.

  Her iki ebeveynine de bağlı olur ve onları örnek alırlar Önemsenmediklerini düşündükleri zamanlar olabilir

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...