26 Nisan 2016 Salı

Enneagram Tip 6: Sorgulayıcı Genel Özellikleri (Geniş Bilgi)



6 mizaçlı kişilerin temel motivasyonu/ana yönelimi "Kendini güvende hissedebileceği bir gruba ait olmak, doğru kararlar vermektir."

Olumlu Potansiyelleri

  Güven ve emniyet duygusuna önem verirler. Güven duydukları insanı kırmamaya, hayal kırıklığına uğratmamaya özen gösterirler. Güven duyarlarsa ilişkilerine kendilerini adayabilirler. İlişkilerine ve sorumluluklarına önem verirler. Partnerlerine bağlanabilir, onlar için büyük fedakarlıklarda bulunabilirler. Mantıklı, tutarlı ve kontrollü davranırlar. Karar vermeden önce tüm seçenekleri gözden geçirirler, belirsizlikten uzak dururlar. Genellikle temiz, titiz ve düzenli insanlardır. Tehlike olasılıklarını sezer, tedbir alırlar. Yardımlaşmaya, dayanışmaya önem verirler.

Olumsuzluğa Açık Potansiyelleri

  İlişkilerinde güven eksikliğine neden olabilecek davranışlar onları çok fazla etkileyebilir. Karar vermekte çok zorlanabilirler, net bir karara varamayabilirler. Olumlu-olumsuz tüm ihtimalleri bir arada düşünürler ve kötümser yapıları nedeniyle olumsuz ihtimaller üzerinde fazla durup gereksiz kaygılanabilirler. İlişkilerinde fazla tutucu, kontrolcü ve kuşkucu olabilirler. Kendilerine güvenleri azsa başaramama korkusu ile harekete geçmeyebilirler.

Genel Karakteristik Özellikleri

  Tip 6'lar güven ve güvenlik hissine oldukça önem veren kişilerdir. Şüpheci ola bu tipler kolay kolay kimseye güvenmezler. Genelde uyumlu ve sakin olmaya çalışsalar da zihinlerinin bir tarafında hep sorgulayan, muhalefet eden bir ses vardır ve buna bağlı olarak bazen aykırı fikir ve sorularıyla dikkat çekerler.

  İlişkilerinde güven hissine göre dışadönük, esprili, neşeli ya da duygularını belli etmeyen, gözlemci tutular sergilerler.

  Özellikle tanımadıkları ortamlarda en ön planda olmayı sevmezler. Genel olarak en ön planda olmaktansa ön planda olmayı yeğlerler. 6'lar sorumluluk sahibi, görevlerden kaçınmayan bireylerdir. Yalnızca sorumluluğun altından kalkamayacaklarını düşündüklerinde isteksiz davranabilirler.

  Temizlik, tertip, düzen gibi konulara oldukça önem veren bu bireyler her şeyi hatasız yapmaya çalışır, başladıkları işi yarım bırakmaktan hiç hoşlanmazlar. Yaptıkları işte bir hata olursa sil baştan yapabilecek bir yapıya sahiptirler.

  Güvenebilecekleri, güçlü, kararlı, bilgilerine danışabilecekleri kişi/kişilere ihtiyaç duyar ve böyle gördükleri kişi/kişilerin desteklerine ve sözlerine çok önem verirler. Hatta hoşlarına gitmese bile bu kişilerin dedikleri şeyi onların güvenini kaybetmemek için yaparlar.

  6'lar güven duydukları bir gruba dahil olmak ve kendilerini o gruba ait hissetmek isterler yalnız her ne kadar gruba kendilerini adasalar da kendilerine ait özel alanlarının kalmasını tercih ederler.

  Tedbirli ve kötümser olan bu kişiler sürekli olabilecek tehlikeleri/kötü ihtimalleri düşünür ve tedbir almaya çalışırlar.

  Akıl ve mantıkları doğrultusunda hareket etseler de duygu ve ilişkilerine oldukça önem verirler. Güvendikleri ve sevdikleri kişilere karşı sahiplenici ve fedakar davranışlar sergilerler.

  Özellikle duygusal ilişkilerinde güven, sadakat gibi kavramlara çok önem verir ve bunlara göre davranış şekli belirlerler. Güven duygusunun karşılıklı ve tam olduğu ilişkilerinde uyumlu, kabullenici, fedakar olurken güvenlerinin zedelendiği durumlarda kuşkucu, kontrolcü ve eleştirel olabilirler.

  Eşlerini/partnerlerini hayal kırıklığına uğratmak ya da onlar tarafından hayal kırıklığına uğratılmak 6'ları oldukça etkiler. Partnerleri tarafından takdir edilmek, övülmekten hem hoşlanırlar hem de ilişkilerine karşı olumlu duyguları artar. Övülme ve takdirin aşırıya kaçmasından hoşlanmayabilirler.

  Belirsizlikten hoşlanmayan kontrolcü bir yapıya sahiplerdir. Kontrolü dışındaki şeyler onlarda kaygıya sebep olur. 

Şüpheci Yapıları Nedeni ile Karar Vermekte Zorlanırlar



  Olay ve durumları her yönden düşünüp değerlendiren bu kişiler aynı anda hem olumlu hem olumsuz olasılıkları bir arada değerlendirirler. Kimsenin aklına gelmeyecek olasılıklara takılıp endişelenen bu kişiler daima her duruma karşı hazırlıklı ve tedbirli olmaya çalışırlar.

  Şüpheci ve sorgulayıcı yapıları onların karar vermelerini ve harekete geçmelerini oldukça zorlaştırır. Bu şüpheci zihin yapıları nedeniyle bir türlü net karara varmaz ve dışarıdan karasız görünürler. Onların bu yapıları onları fevri davranmaktan, hata yapmaktan ve gereksiz risk almaktan korur. Gelecekte yaşanabilecek olumsuzluklar üzerine çok kafa yoran bir yapıları vardır ve bu durum onların endişe ve evhamlarının artmasına sebep olabilir.

  İşlerine yarayacağını düşündükleri tüm bilgileri öğrenmek isterler. Bazen kendi bilgilerine karşı şüpheye düşer ve doğrulamak için yeniden araştırırlar.

  6'lar aileye ve aile bağlarına oldukça önem veren, aileyi sığınılacak liman olarak gören bireylerdir. Ailedeki güven ortamını korumaya önem verir, sorumluluklarını yerine getirmek için gerekirse fedakarlık yaparlar. Ailelerine ve aile bireylerine karşı saygılı, ölçülü bir şekilde sıcak ve samimi davranırlar. Onları hayal kırıklığına uğratmaktan kaçınırlar.

  Önemli bir karar vereceklerinde ailelerine danışırlar ve aynı davranışı onlardan da beklerler. Aile içi çatışmalardan hoşlanmazlar, özellikle de ailedeki otorite figürü ile çatışmaktan kaçınırlar.
 

Sadakat ve Samimiyete Çok Önem Verirler

  Sosyal hayatlarında çevre ile uyumlu olmaya ve toplumsal kurallara uymaya çalışan, toplumsal ve sosyal olaylarla ilgilenen bireylerdir. Güvenilir arkadaşlıklara ihtiyaç duyan bu kişiler sadakat, dürüstlük ve samimiyete çok önem verirler.

  Yeni bir ortama girdiklerinde ya da yeni insanlarla tanıştıklarında mesafeli davranır ve dışarıdan gözlemlerler. İlk tanıştıklarında ısınamadıkları/güvenemedikleri insanlardan uzak dururlar. Güvendikleri insanlarla sıcak, samimi rahat ilişkiler kurarlar.

  Güvenilir arkadaş gruplarına dahil olmaktan hoşlanır, grup içerisinde sadık ve güvenilir olarak algılanmaktan oldukça mutluluk duyarlar. Sosyal ortamlarda ve toplum içinde kurallara önem verir, uyarlar ve aykırı hareketlerden kaçınırlar.

  6'lar sık sık küsmeseler de, kırgınlıkları büyük olduğunda uzun süre küs kalabilirler.

İlişkilerinde Güvene Çok Önem Verirler

  6'lar özel ilişkilerinde en çok "güven" kavramına önem verirler hatta bazen güven onlar için sevgiden bile önemli olur. Karşılıklı güven ve özverinin sağlandığı, dürüst, huzurlu ve keyifli bir ilişki isterler. Mantıklı, olgun ve gerçek bir partner isterler ve gerektiğinde partnerlerinden destek almak isterler.

  Partnerlerine uyum sağlar ve aynı uyumu partnerlerinden de beklerler. Partnerlerinin kendilerinden ayır hareket etmelerinden, sorumsuz, uyumsuz ve ilgisiz davranmalarından hoşlanmazlar. Partnerlerinin güvenini sarsabilecek her türlü davranış, arkadaşlık vs. den uzak durur ve partnerlerinden de aynı davranışı beklerler.

  Belirsizlikten hoşlanmadıkları için ilişkilerindeki her şey net olsun isterler, tartışmaları bile kesin sonuca varmadan bitirmek istemezler. Belirsizliktense ilişkilerinin sonlanmasını bile tercih edebilirler.

  6'lar gizemli tiplerdir ve ilişkilerine/partnerlerine güven duydukça açılır, kendileri hakkında bilgi veriler. Yine de her zaman gizli kalan bir parçaları vardır. Partnerlerinin tepkisini ölçmekten, onları sevindirip şaşırtmaktan hoşlanır ve zaman zaman sürprizler yaparlar.

Güçlü Bir Ebeveyn Figürüne İhtiyaç Duyarlar

  İnsanlara zamanla güvenen, biraz endişeli bir çocukluk geçiren 6'lar her şeye şüpheyle yaklaşır. İnsanlarla bir arada olmaktan hoşlanan ve onları memnun etmeye çalışan bu çocuklar yeni bir ortama girdiklerinde hemen ısınamayan çekingen davranışlar sergileyen, annelerinin eteğine yapışan çocuklardır. Ortama alıştıkça açılır ve katılım gösterirler.

  6 çocuklar ebeveynlerini/büyüklerini gözlemleyen, sorgulayan çocuklardır. Güçlü bir ebeveyn figürüne ihtiyaç duyarlar ve tutarsız ebeveynler onlar için güçlü bir otorite figürü değildir. Otorite olarak kabul ettikleri ebeveynin sözünden çıkmazlar. Bunun yanında değişken, ikircikli ve muhalif bir yapıları vardır. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...