10 Eylül 2015 Perşembe

Enneagram: İyi Mizaç Kötü Mizaç Var Mıdır?

  Enneagram sisteminde herkes doğuştan gelen bir mizaca sahiptir ve bu mizacı değiştirme gibi bir durum söz konusu değildir. Bu konuda bir çok kişinin aklına takılan soru şu "İyi mizaç kötü mizaç var mıdır?" ya da "Hangi mizaç en iyisi?" Aslında böyle bir durum söz konusu değildir yani herhangi bir mizaç diğerinden üstün, iyi ya da değerli değildir. Her birinin kendine has özellikleri ve değeri vardır.
  
  Mizaçları tohum gibi düşünecek olursak; her  bir mizaç ayrı tohumdur, hepsinin programı yani ne olacağı, nasıl olacağı önceden belirlenmiştir, yeşil elma olacağı gibi. Bu elmanın/kişinin kişiliği yetişme şartlarına bağlıdır. Herkes aynı tohum eker ancak herkes aynı kalitede ürün almaz, kimisi sağlıklı ve tercih edilesi ürünler olurken kimisi bozuk ve kullanılmaz olur. Mizaçlarda aynı böyledir, temel motivasyonları, algı biçimleri, eğilimleri önceden belirlidir ancak tam kıvamına çevresel, kültürel vb şartlarla gelir.



  Her mizaç üç ana görünüme sahiptir; sağlıklı, sağlıksız ve ortalama. Bir mizacın en iyi ve verimli olduğu durum sağlıklı durumdur. Mizaç bu durumda en iyi özelliklerini sergiler, kişi olabilecek en iyi seviyededir. Sağlıksız seviyede ise kişi mizacının olumsuz yönlerini sergiler. Sağlıklı seviyeden sağlıksız seviyeye doğru yöneldikçe insanda olumsuz özellikler baş göstermeye, kötü davranışlar ortaya çıkmaktadır. 

  Asıl sorumuza dönersek bunu şöyle daha iyi açıklayabiliriz; iki meyveyi düşünün elma portakaldan daha iyidir diyebilir miyiz? Hayır. Her ikisinde faydaları, besin değerleri farklıdır. Portakalın C vitamini seviyesinin daha yüksek olması elmadan iyi olmasını sağlamaz çünkü elmada başka besin değerleri açısından portakaldan daha iyidir. Mizaç tipleri de böyledir her mizacın kendine has, üstün özellikleri ve potansiyelleri vardır. Önemli olan potansiyeli kullanarak sağlıklı seviyeye ulaşmaktır. 

  Her mizacın dünyadaki yeri farklıdır, birbirlerini tamamlarlar. Bazı yerlerde analitik zeka önemliyken bazı yerlerde duygusal zeka önemlidir, bu analitik zekayı ya da duygusal zekayı değersiz kılmaz, her birinin yeri ayrıdır ve her biri bu dünya için olmazsa olmazdır.

  Potansiyelinizin farkına varmanız ve dünyada ki yerinizi bulmanız dileğiyle.

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...